Το επάγγελμα του Διατροφολόγου/Διαιτολόγου ανήκει στα επαγγέλματα Υγείας και απαιτεί βαθιές γνώσεις σχετικά με τα τρόφιμα, τη διατροφή, τις δίαιτες, τις παθήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών και άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ευεξία.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης « Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας » εφοδιάζει τον σπουδαστή με ευρύτητα γνώσεων, ενώ συγχρόνως τον καθιστά ικανό για επιστημονική εξειδίκευση και επαγγελματική εξέλιξη στο τομέα αυτό.
Το Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας καθορίζει και προτείνει τρόπους διατροφής με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν την υγεία και την καλή σωματική τους κατάσταση.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής, αποκτά γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες (επαγγελματική συμπεριφορά), που είναι απαραίτητες ώστε ως διατροφολόγος / διαιτολόγος να:
- Διατηρεί αρχείο με τα ιατρικά ιστορικά και τις δίαιτες των πελατών του.
- Αξιολογεί και εκτιμά την κατάσταση θρέψης τους με βάση τις σωματομετρικές και εργαστηριακές παραμέτρους.
- Καθορίζει την διαιτητική αγωγή και να συντάσσει πρόγραμμα διατροφής.
- Παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των πελατών με επιστημονικές μεθόδους και τους εκπαιδεύει ατομικά ή ομαδικά για τη διαμόρφωση μιας σωστής διατροφικής αγωγής.
Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση του δίνει τη δυνατότητα να εργάζεται ως:
- Σύμβουλος διατροφής σε μαζικά κέντρα διατροφής (π.χ. Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ινστιτούτα – κέντρα αδυνατίσματος, αθλητικά κέντρα, βιομηχανίες παρασκευής φαγητών).
- Βοηθητικό προσωπικό σε ινστιτούτα – κέντρα αδυνατίσματος.
- Ειδικά θέματα φυσικής.
- Γενική χημεία.
- Αρχές διατροφής Ι, ΙΙ.
- Μοριακή βιολογία και γενετική.
- Ανατομία.
- Φυσιολογία.
- Αναλυτική χημεία.
- Νοσολογία.
- Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα.
- Μικροβιολογία.
- Χημεία τροφίμων.
- Βιοστατιστική.
- Βιοχημεία.
- Ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία.
- Τεχνικές παρασκευής διατροφής Ι, ΙΙ.
- Βιοτεχνολογία.
- Νομοθεσία και δεοντολογία.
- Θεραπευτική διαιτολογία.
- Παχυσαρκία και μεταβολισμός.
- Έλεγχος και καταλληλότητα τροφίμων.
- Ψυχολογία και διατροφή.
- Διατροφή υγιών ατόμων.
- Ψυχολογία.
- Διατροφή.
- Φαρμακολογία.
- Αθλητισμός και διατροφή.
- Οργάνωση και διοίκηση διαιτολογικών χώρων.
- Κλινική παθολογία.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι (2) έτη και ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση. Το διδακτικό έτος περιλαμβάνει δύο εξάμηνα φοίτησης διάρκειας 300 ωρών κατάρτισης έκαστο. Η φοίτηση είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, (300 ώρες ανά εξάμηνο) και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών.
Το πέμπτο εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης δύναται να λαμβάνει χώρα παράλληλα κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου.
- Δυνατότητα επιλογής πρωινών ή απογευματινών μαθημάτων.
- Υψηλή ποιότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Διδακτική ομάδα επιφανών επιστημόνων & διακεκριμένων επαγγελματιών.
- Υποστηρικτική διδασκαλία & εκπαιδευτική καθοδήγηση.
- Συνεργασία με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς εργασίας.
- Προοπτικές άμεσης απασχόλησης.
- Σύγχρονες εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας.
- Αίθουσες Υπολογιστών εξοπλισμένες με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία σε Η/Υ, εκτυπωτές και video-conferencing σε wireless περιβάλλον.
- Προσωπικός Σύμβουλος Σπουδών.
- Εξειδικευμένες διαλέξεις , σεμινάρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρείες και εκθέσεις.
- Σπουδαστικές δράσεις.
- Δυνατότητα απόκτησης ανώτερων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.
- Βιβλιοθήκη που λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα.
- Συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής.
- Παροχή αποδεικτικών ολοκλήρωσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, ΤΕΕ/ΤΕΛ).
Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για αλλοδαπούς. - Έξι(6) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες μεγέθους ταυτότητας.
- Φωτοτυπία βεβαίωσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
Δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου (Γενικών, ΤΕΛ, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ). Στο Α’ εξάμηνο σπουδών εγγράφονται απόφοιτοι όλων των τύπων Ενιαίων / Γενικών Λυκείων, για 4 εξάμηνα φοίτησης.
Οι απόφοιτοι ΤΕΛ, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ που επιθυμούν τη φοίτησή τους σε άλλη ειδικότητα προέλευσης, φοιτούν 4 εξάμηνα.
Οι απόφοιτοι ΤΕΛ, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ που συνεχίζουν την κατάρτισή τους, στην ειδικότητα προέλευσης, γίνονται δεκτοί στο Γ’ εξάμηνο κατάρτισης, μόνο με 1 χρόνο φοίτησης.