Διαστημικος Καιρος: Πως επηρεαζει την ανθρωπινη Υγεια και Τεχνολογια
- October 8, 2019
- Posted by: ieknewyork
- Category: Νέα
1. Βασικές πληροφορίες
Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος. Θα λάβει χώρα στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) στο ΙΙΕΚ New York (Κασομούλη 108, πλησίον μετρό Αγίου Ιωάννη), μέλος του Ομίλου New York College και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το European Student Think Tank, έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό φοιτητών και νέων επιστημόνων που στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φοιτητών.
2. Παρακολούθηση
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και είναι δυνατή δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου. Για να παρακολουθήσετε την ομιλία διαδικτυακά είναι απαραίτητο να έχετε πρόσβαση στο Facebook και να αναζητήσετε τη σελίδα του European Student Think Tank (πατήστε εδώ)
Η προβολή θα αρχίσει στις 15.30 την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.
Εάν ακολουθήσετε ή κάνετε like στη σελίδα θα υπάρξει και σχετική ειδοποίηση αυτόματα.
Το βίντεο εν συνεχεία θα αναρτηθεί στη σελίδα και θα παραμείνει διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και το European Student Think Tank μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ αντίστοιχα.
Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε την ομιλία δια ζώσης επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 9015172
3. Λίγα λόγια για τον ομιλητή και το θέμα της ομιλίας
Το περιβάλλον ως έννοια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο χώρο που περιβάλλει στον πλανήτη μας αλλά επεκτείνεται και στο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι συνθήκες στον διαπλανητικό χώρο και ιδιαίτερα παράγοντες όπως οι ηλιακές εκλάμψεις, ο ηλιακός άνεμος και η κοσμική ακτινοβολία, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τεχνολογικές συσκευές όπως οι δορυφόροι και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη. Επιπλέον, υπηρεσίες όπως η αεροναυτιλία λόγω της χρήσης δεδομένων GPS ενδέχεται να επηρεαστούν από τις επιπτώσεις παραγόντων όπως οι ηλιακές εκλάμψεις. Αλλά εκτός από την τεχνολογία, ο διαπλανητικός χώρος φαίνεται να επηρεάζει και την ανθρώπινη υγεία, καθώς οι μεταβολές στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία φαίνεται να συνδέονται με καρδιακές αρρυθμίες.
Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε πρέπει να συντονίσει τις ενέργειές της σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Αρχικά, απαιτείται η συνεργασία των αρμόδιων φορέων που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των φυσικών αυτών φαινομένων, ώστε σε περιπτώσεις έξαρσης (π.χ. ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις) να υπάρχει επαρκής χρόνος για τους αστροναύτες της ESA να ειδοποιούνται και κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για να μετριάσουν τα αποτελέσματα. Επιπλέον, πρέπει να προχωρήσει η έρευνα για τις επιπτώσεις παραγόντων όπως η ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία στην ανθρώπινη υγεία, ώστε η επιστήμη να συνειδητοποιήσει καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ των βιολογικών οργανισμών και της ακτινοβολίας.
Σημαντική ωστόσο είναι και η ηθική παράμετρος του θέματος, καθώς ολόκληρος ο πληθυσμός θα πρέπει να έχει πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία. Τα επιστημονικά δεδομένα θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα, ώστε η πληροφόρηση που λαμβάνει ο πολίτης να είναι πραγματικά ακριβής και υπεύθυνη, ενώ οι επιστήμονες θα πρέπει να χρησιμοποιούν με τον δέοντα τρόπο και την εκλαΐκευση των γνώσεών τους, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από το ευρύ κοινό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Giannaropoulou E. Papailiou M. Mavromichalaki, H. Gigolashvili, M. Tvildiani, L. Janashia, K. Preka-Papadema, P. Papadima, Th. (2014). A study on the various types of arrhythmias in relation to the polarity reversal of the solar magnetic field. Natural Hazards: Journal of the International Society for the Prevention and Mitigation of Natural Hazards, Springer; International Society for the Prevention and Mitigation of Natural Hazards, vol. 70(2), pages 1575-1587.
Mavromichalaki, H., Papailiou, M., Dimitrova, S. et al. (2012). Space weather hazards and their impact on human cardio-health state parameters on Earth. Natural Hazards 64: 1447. https://doi.org/10.1007/s11069-012-0306-2.
Stoupel, E. (2015). Considering space weather forces interaction on human health: the equilibrium paradigm in clinical cosmobiology – is it equal? Journal of Basic Clinical Physiology& Pharmacology. 2015 Mar;26(2):147-51.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Δρ Κωνσταντίνος Καλαχάνης
Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής –Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας με θέμα της διατριβής «Περί του παραδείγματος και της εικόνος, στο έργο του Ιωάννου Φιλοπόνου». Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο αντικείμενο «Περιβάλλον και Υγεία, διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει το μάθημα «Βιοηθική». Επίσης από το 2013-2017 δίδαξε το μάθημα «Καρκίνος και Περιβάλλον» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νεοπλασματική νόσος στον άνθρωπο: Διάγνωση, σύγχρονη θεραπεία και έρευνα”. Από το 2012 ως το 2016 ήταν άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Αστρονομίας, η Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία, η Βιοηθική, η εξέλιξη της Κοσμολογία από την αρχαία στην σύγχρονη εποχή, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί και τόμους πρακτικών συνεδρίων. Είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.